תערוכה מקיפה לאמן אברהם אילת תוצג ותושק במקביל בגלריה לאמנות עין הוד ובמוזיאון ינקו דאדא, לצד מקבץ תערוכות חדשות נוספות
פתיחה: שבת 18.1.25 בשעה 12:00
גלריה לאמנות עין הוד + מוזיאון ינקו דאדא
אוצרות: גליה בר אור, צאלה קוטלר הדרי
בשבת 18.1.25 תפתח בעין הוד תערוכה מקיפה לאמן אברהם אילת שתוצג ותושק בגלריה לאמנות עין הוד ובמוזיאון ינקו דאדא במקביל. את התערוכה ילווה ספר אמן חדש ומקיף בעריכת ד"ר גליה בר אור שיצא לאור בשבועות הקרובים. בתערוכה זו ייחשף הקהל לפרקים משמעותיים שעיצבו את חייו ואת הקריירה הרב-תחומית של אילת, מבכירי האמנים הישראליים.
אברהם אילת נולד ב-1939 בכפר סבא, היה חבר קיבוץ שמיר בין השנים 1978-1960 ומתגורר כיום בעין הוד ובתל אביב. הוא למד אמנות בבית הספר הגבוה לציור בתל אביב בשנים 1965-1962, השתלם בתחריט באטלייה 17 בפריז בשנים 1967-1966 ולמד בבית הספר לאמנות סנט מרטין בלונדון בשנים 1970-1971.
אילת הוא אמן רב-תחומי; צייר, רשם, אמן הדפס, צלם, יוצר סרטים ניסיוניים ועבודות סאונד, פסל ויוצר אובייקטים היברידיים, ועוד. הוא ניחן בעצמאות מחשבתית יוצאת דופן, באירוניה עצמית, ובקו משלו שמאתגר גבולות ותפיסות חיים.
"אילת הוא אמן רב-תחומי; צייר, רשם, אמן הדפס, צלם, יוצר סרטים ניסיוניים ועבודות סאונד, פסל ויוצר אובייקטים היברידיים, ועוד. הוא ניחן בעצמאות מחשבתית יוצאת דופן, באירוניה עצמית, ובקו משלו שמאתגר גבולות ותפיסות חיים"
בעבודתו הוא עוסק בגוף האורגני, התרבותי והחברתי-פוליטי ולא נרתע מלתת ביטוי לחוויות קיצונית של מלחמה ומחלה. במבט לאחור, מחזור העבודות שיצר הָחֵל מ-1967, עם שובו ממלחמת ששת הימים, הקדים את זמנו בביטוי שנתן לחוויה בלי אזכור ספציפי למלחמה. ייחודו בכך שמוראות מלחמה או מחלה ואף סף מוות לא מיתנו או הסיטו אותו מדרכו, אלא המריצו והטעינו עוד ועוד רבדי אסתטיקה של טראומה, בלי הנחות ובלי רחמים עצמיים. תפיסתו הביקורתית התגבשה בנערותו מתוך התנגדות אינטואיטיבית למוכתב על ידי החברה כאמת יחידה. כאמן הוא דבק בנחישות בדרכו, תוך התבוננות מפוכחת במציאות חייו, כשהוא מודע לעיוורון המובנה במנגנוני הכוח החברתיים.
כותרת התערוכה "הפחד מפני מה שלפתע מאוחר מדי" לקוחה מסדרת עבודות שיצר בשנים 2004-2000 "The Fear of What is Suddenly Too late". שם מצמית המשליך על זמן כתיבת מאמר זה, כשברקע 7 באוקטובר ומלחמה שלא תמה. בסדרת עבודות זו מתוארים מבוכי מחילות השורצים המוני אדם; מחילות שבתוכן מתממשת דיסטופיה של שליטה מוחלטת באינספור דמויות של אדם גנרי, מדכא ומדוכא, כולא וכלוא, מענה ומעונה; בונקר שהוא קבר ממושטר החסום לחירות הגוף והרוח.
בתערוכה יציג אילת הצבה חדשה של מיצב "מסטבה", שהוצג לראשונה בשנת 2008 בגלריה הלאומית בפראג. יוצגו פוטוגרמות שיצר אילת משנת 2000 בהן הוא עושה מחווה למאן ריי ולציטוט "אני מעדיף לצלם רעיון יותר מאשר אובייקט, וחלום, יותר מאשר רעיון". יוצגו ציורים בשמן על בד, גדולי ממדים ומעוררי השראה, ומקבץ מסרטיו החדשניים מראשית שנות -70 וגם משנות ה-2000. עוד בתערוכה תוצג מגילה המוקדשת לרישום של צלמיות פריון (1995), לצד עבודות רבות נוספות של האמן.
בד בבד תפתח בגלריה לאמנות עין הוד התערוכה הקבוצתית "מְכוֹרָתִי" בהשתתפות רפי בהלול, טלי גיל שוורצברג, טולסי, דבורה ספז, גבריאל פרל ודרור קרטה (אוצרת: צאלה קוטלר הדרי).
התערוכה עוסקת בפאתוס הלאומי, שברו וקורבנו ומציגה סדרות של עבודות שנעשו בשנה האחרונה סביב נושא המולדת: זיקה, זהות, שורשים, סמלים ומחיריהם.
במוזיאון ינקו דאדא יפתח גם מקבץ התערוכות "משחקי מלחמה".
ליהי שני: Big deals, עוזי עמרני: טבילת אש – אוצרת: ניצן שובל אבירי.
דינה הופמן: לדגדג את השפם של ארדואן – אוצר: איזי יצחק גבר.
ב"לב השביל", מרחב מתחדש בבית תרבות (מרכז הכפר), תפתח תערוכה לאמן צילום הטבע אייל ברטוב, בשם "ישראל הפראית". זוהי תערוכה בהמשכים המבוססת על סדרת סרטי הטבע התיעודיים שיצר ברטוב, צלם טבע בעל שם בינלאומי, בשנת 2021. הפרק הראשון יתמקד במדבר הנגב ויכלול סרט בן כשעה ומקבץ צילומי חי ונוף מדבריים עוצרי נשימה, כולל מראות ומופעים נדירים. מדי חודש יוחלף נושא התערוכה על פי פרקי הסדרה שיצר ברטוב ושודר ברחבי העולם, בין היתר גם ב-BBC.
עוד תוצג תערוכת מחווה "אסמבלאז' השביל" בהשתתפות אמני ואמניות עין הוד.